De eerste lesdag
16 Maart 2008 | Thailand, Ban Ton San
Koen werkt elke dag van 9:00 tot 14:30
9:00 tot 12:00 lesgeven en met de peuters(want dat zijn ze) bezig
12:00 tot 13:00 lunch en van
13:00 tot 15:00 en komt het, het schilderen van een muur rond het schooltje.
Menno had 7 lesuur per week op school en had de taak twee dagen in de constructie te werken van de keuken/toilet die naast onze hut gebouwd werd.
We kregen allebij een fiets te leen waarmee van vervoer voorzien waren. Voor Menno betekende dat elke dag een fietstocht van 60 minuten heen en terug door het Thaise platteland langs tempels, groene uitgestrekte akkers en vele speciale boomsoorten waarvan ik jullie de namen schuldig moet blijven, Koen deed er 20 minuten over.
Koen doet het hek van de kindertuin open en stapt naar binnen. Het spelende kroost kijkt op en staart me aan. Ik stel me voor en gooi er na de pauze meteen een lesje alfebet tegenaan. De peutertjes zijn bijzonder geboeit en met name van mijn blanke huidskleur en grote postuur en kijken me daarbij zo verbaasd aan dat ik het idee heb dat ze van mijn les nog niet veel bergrijpen...
Menno zag dat zijn school de "Wat Le
Ab school" er erg netjes en modern uitzag. Naast de school stond een mooie tempel (Wat), waar we met de kinderen ook religieuze lessen volgden.
Ik ondekten al snel dat het niveau van het engels erg laag was, de engelse lerares sprak namelijk geen woord engels... Ik gaf les aan tek tek's van de leeftijd 8 tot 12 jaar.
Het respect voor de leraren was enorm groot, de kinderen moesten bukken als ze langs me liepen. En de wai (Thaise groet) werd elke keer gemaakt als zei iets wouden zeggen tegen mij. En de leraren zagen mij als een alles wetend persoon, en alles wat ik zei werd met een open mond en een glimlach ontvangen.
Kortom een plek waar je makkelijk 2 maanden ongelovelijk veel ervaring en avonturen kunt beleven.
Het leven met onze collega's is daarnaast ook weer een verhaal apart want dat waren de dames Ingrid uit Tilburg en Anne uit het Duitse Hamburg. Twee dames die alweer 24 en 25 jaar oud zijn en daarbij ook al een behoorlijk serieus stel. Met een orde van alles moet schoon vooral goed geregeld, leven wij meer van pluk dag en genieten van het moment. Toch zijn we veel met elkaar opgetrokken en was het fijn dat ze er waren, als enige buitenlanders konden we elkaar begrijpen tussen al eeuwig lachende Thai.
Als na een werkdag iedereen van de lessen terugkomt zitten we met zijn vieren rond de tafel en delen we, onder genot van een goed maal, alle ervaringen die zich die dag voordeden met elkaar en spraken als lotgenoten over het exotische Thailand. Op een dag vertelde Anne ons over een tropisch eiland voor de Thaise kust waar toerisme nog niet het hele eiland overwoekert had en de hotels nog uit kleine houte bingalow huisjes bestond, dus in een lang weekend van drie dagen gingen we op pas. De trip ernaar toe was al onwijs mooi met een speedboot trip van een uur beuken op de golven en dit met een snelheid van 60 km/h! Op het tropische eiland was het de 7e, omringd door palmbomen voorzienend van schaduw en alle bebouwing als restaurants en hotels gemaakt van hout en zonnend op de roomwitte stranden keken we uit over de zee waar vele eilend de horizon versierde, hier leerden we onze collega's/vriendinnen beter kennen en hebben we ook zeker veel lol gehad met die serieuze dames ;-).
Daarnaast hebben we veel contact met de plaatstelijke dorpsbewoners, die ons regelmatig uitnodigen voor een praatje en een drankje/hapje waarbij meestal een grote groep, merendeel mannen, om de tafel heen zit waar veel gelachen en gebabbeld wordt. Zo hadden we ook nieuwe vrienden gekregen in Ban Ton San, Pi-Yut, Pi-Ciao en Pi-Tong nodigden ons vaak uit op de Winchester Farm waar we kleine feestjes hielden en soms namen ze ons ook mee naar Hat Yai, de grote provincie stad, om lekker even uit te gaan.
Naast het lesgeven deden Anne en Koen nog speciale projecten, zo gaf Anne twee keer in de week duitse les en Koen deed elke woensdag een gitaarles voor het buurmeisje en gezegd kon worden, ze had talent! Zo won ze al meerdere talenten show's, ook in Hat Yai. Koen hielp haar vooral met het gitaarspelen want het zingen kon ze al onwijs goed.
16 Maart 2008 - 07:09
Esther:
Geweldige foto's! Leuk om een indruk te krijgen van wat jullie daar allemaal doen. Koen, gefeliciteerd met je 19e verjaardag. Ik hoop dat je er een hele leuke dag van maakt, wij proosten hier met je mee! Goede reis en tot het volgende bericht,
Je moeder -
16 Maart 2008 - 09:20
Ingrid:
Heeeeee, en bedankt he... Ineens ga ik heel hard twijfelen of ik jullie dat geweldige cadeau wel had moeten geven ;-).
Even voor de rest vd vrienden van Menno en Koen (voordat jullie een heeeeeeel saai beeld van Anne en mij hebben ;-): we hebben het vooral heel erg leuk gehad met zijn allen (vond ik tenminste!) en tja we hielden elkaar in balans zou je ook kunnen zeggen! -
16 Maart 2008 - 11:23
Jeroen En Debbie:
he neefje gefeliciteerd met je verjaardag!!!!
Maak er maar wat moois van daar,we drinken er ook een op jou....
Groetjes Jeroen en Debbie -
16 Maart 2008 - 19:39
Habs:
My Dutch bros, keep on moving dudes...nice moves. -
16 Maart 2008 - 20:10
Joris:
Ha Koenie, gefeliciteerd jongen met je verjaardag!!! Ik had al gebeld en gesms-d en Annemiek heeft mijn stoel vandaag versierd inplaats van de jouwe omdat je er niet bent. Mooie foto's, wat een plek!
Groetjes, Pa. -
17 Maart 2008 - 14:53
Richard:
Hee mannen, Koen allereerst nog gefeliciteerd natuurlijk.
Ik hoor alweer dat jullie weer een hoop mooie avonturen beleefd hebben.
Keep up the good work guys,
Cheers! -
17 Maart 2008 - 15:48
Guus En Edith:
Ha Koen,
gefeliciteerd, he knul, alweer 19.
mooie foto's geweldig.
veel plezier nog groetjes ook voor Menno.
Guus en Edith -
17 Maart 2008 - 16:23
Marloes:
koen nog gefeliciteerd met je verjaardag.:D was het een leuke verjaardag? hbbn jullie foto's toen jullie jarig was?
wat is Thailand mooi zeg zou ik ook wel heen willen:D
groetjes marloes -xxxxxxxx- -
17 Maart 2008 - 17:19
Broer:
Koen nog hartelijk gefeliciteerd met je 19 de verjaardag! Wat een mooie foto's wat een ander leven, die huisjes en die kindertjes! wouw Kom snel terug hé, het lijkt nu al zooo lang.. Geniet ervan -
17 Maart 2008 - 18:32
Carlijn:
hey jongens!
Het ziet er echt geweldig uit! echt heel erg leuk! Ik krijg nu steeds meer zin om ook te gaan reizen na me examen:D
Koen jij nog (een dagje te laat..) van harte gefeliciteerd met je 19e verjaardag! Ik hoop dat je verjaardag een geslaagde dag was!
We missen jullie wel!
heel veel liefs,