Waar de Dikke van Dale zijn zegje deed.
Door: Koen Schouten & Menno de Kok
Blijf op de hoogte en volg Koen & Menno
04 September 2007 | Frankrijk, Parijs
De dagen zijn lang en de de rijen met druiven eindeloos, maar de gesprekken zijn nog volop gaande en de combinatie van al deze mooie karakters maakten deze tijd onvergetelijk, het valt niet met woorden te beschrijven hoe ongelofelijk we het daar het daar hadden, Eten, zon, werken, eten en en de onophoudelijke verhalen. Vooral Koen, "Dikke van Dalen" (hij wist (bijna) alles), kon van dat laaste maar geen genoeg krijgen en bleef maar praten, over dandy's en voetballegende's en filosofie. Koen (bijgenaamd, de dikke van dale), die er verder ook communistische ideeën op na hield, was soms iets te veel aan het denken en zuchten waardoor onze poëtische vriend meestal eenzaam achter aan de rijen werkte, Peter schreeuwde dan vaak "Wakker worden Koen!" Gelukkig kon Koen wel tegen een grapje, als Peter zich dan omdraaide kreeg hij wel ff een dikke druiventros op z'n knar:-)
Met de zonen van de boeren konden we het ook goed vinden. die kwamen kwa leeftijd het meest bij ons in de buurt kwamen (16 en 18) na ons was de jongste 21. Na het werk werd er met de mannen gestreden om nationale eer bij wijze van een pot voetbal.
Een typische druivenpluk traditie was om mensen die vertokken voor het eind van de oogst een genadeloos (rotte)druiven impeperbeurt te geven. Ze werden rennend en al achtergevolgd en vervolgens sprongen de plukkers als wolfen boven op ze en smeerden ze in met kilo's druiven. Druiven zaten overal! zelfs in onderbroeken en oren.
Ook Menno moest eraan geloven, hij lag net lekker van t Franse zonnetje te genieten, toen er plots een grote gedaante (Sterke Peter) van achter een muurtje sprong, hij zag t net te laat aankomen keek net naar achter en werd door Guilhem door op de grond gedrukt. Druiven in z'n Boxer en oren och t was geen pretje... Koen zag het gebeuren toen peter en Guilhem Menno aan het bewerken waren met druiven. Koen schoot z'n vriend te hulp en kwam met een trosje druiven aanzetten. Nadat Koen zijn trosje in de onderbroek van sterke Peter gedumpt had, draaide hij zich om slaakte een Oerkreet en liep stampend achter Koentje aan die gillend het terrein op en neer rende met de woeste Peter achter zich aan. Gelukkig was Koen sneller, Lachend en nat van de druiven gingen we voor de douche.
De zon gaat onder, een auto rijd weg twee plukkers vertrekken voortijdig...we missen ze nu al.
Een onvoorstelbaar goed gevoel bekruipt ons, in dit leven zonder TV, Computer en Nieuws zijn we alleen maar bezig met waar het eigenlijk om draait...
Door het leven simpel te laten zijn, kom je weer terug naar een basis, waar geldt, samen eten, samen werken met bleod zweet en tranen, samen genieten van de zon. Je voelt je even verlost uit de wereld van organisatie en drukte...
26 November 2007 - 11:54
Thomas:
Van Dale is zonder n ;) -
27 November 2007 - 00:19
Joris:
Ha Mannen,
Weer prachtige verhalen over druivengevechten. Lekkere simpele gein en inderdaad dicht bij het echte leven, zonder apparaten maar gewoon wijnranken, druiven, plukken, vermoeidheid, leuke mensen, goede gesprekken hoop ik en veel lol. Leven zonder internet (behalve nu dan even) geet prima!!
Als ik het zo lees moeten jullie nog heel wat afleveringen schrijven!!
Groetjes, pa. -
27 November 2007 - 10:30
Ewoud:
Leuk om te lezen jongens! haha geniaale teksten! En tot heel snel!
Ewoud -
27 November 2007 - 11:11
Esther:
Hallo jongens,
Mooi dat jullie dit allemaal meemaken. Geniet er lekker van, hier staken de leerlingen omdat ze het niet eens zijn met het aantal lesuren. Hebben jullie geen last meer van.
Leuke foto's!!
Groetjes, and a big hug!